A DASH score based on 8 food and nutrient components (fruits, vegetables, whole grains, nuts and legumes, low-fat dairy, red and processed meats, sweetened beverages, and sodium) was calculated.
Adherence to low-sodium Dietary Approaches to Stop Hypertension-style diet may decrease the risk of incident chronic kidney disease among high-risk patients: a secondary prevention in prospective cohort study
Nephrology Dialysis Transplantation, Volume 33, Issue 7, 1 July 2018, Pages 1159–1168, https://doi.org/10.1093/ndt/gfx352
https://academic.oup.com/ndt/article/33/7/1159/4817468
前向きコホート研究(3年間フォローアップ、2012−2015): Tehran Lipid and Glucose Studyのサブグループ
血糖異常 1100、脂質異常 2715、高血圧 2089選別
いずれもベースラインでCKDなし(2009−11)
low-sodium DASH-style dietは8つの食品・栄養素をベースにデザイン
3年後、血糖異常、脂質異常、高血圧被検者では、CKD発症率 〜16%
DASH-style dietスコア多変量補正解析4分位比較
- 糖代謝異常群 0.58 [95% 信頼区間 (CI) 0.36–0.92
- 脂質異常群 0.64 (95% CI 0.48–0.87)
- 高血圧群 0.62 (95% CI 0.44–0.87)
結論:高リスク成人において、減塩DASHスタイル食のアドヒアランス高いほど、CKD発症リスク軽減
ナトリウム表示でしかもカロリーあたり表示なのでわかりにくいが、食塩比較なら 8g/日 vs 10g/日ということになるが・・