2016年7月16日土曜日

INTERSTROKE:10の修正可能リスク要素対応で卒中9割減らせる?

卒中は死亡原因・心身障害原因として高位、だが、大部分は予防可能だと・・・


  • 身体活動低下 36 %
  • 食事の問題: 23 %
  • 肥満: 19 %
  • 喫煙: 12 %
  • 心疾患: 9 %
  • 糖尿病: 4 %
  • アルコール: 6 %
  • ストレス: 6 %
  • 脂質 (血中脂肪): 27 %


以上10の修正可能要素除去で、90%の卒中減らすこと可能だと


Global and regional effects of potentially modifiable risk factors associated with acute stroke in 32 countries (INTERSTROKE): a case-control study
Martin J O'Donnell, et.al.
The Lancet Published Online: 15 July 2016
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30506-2/abstract



2007年1月11日〜2015年8月8日まで、26919名、32ヶ国から登録
Between Jan 11, 2007, and Aug 8, 2015, 26 919 participants were recruited from 32 countries (症例 13 447  [虚血性卒中 10 388 、頭蓋内出血 3059、対照13 472)


  • 高血圧既往/血圧 140/90 mmHg以上 (OR 2.98, 99% CI 2.72–3.28; PAR 47.9%, 99% CI 45.1–50.6)
  • 規則的身体活動 (0.60, 0.52–0.70; 35.8%, 27.7–44.7)
  • apolipoprotein (Apo)B/ApoA1 ratio (1.84, 1.65–2.06 for highest vs lowest tertile; 26.8%, 22.2–31.9 for top two tertiles vs lowest tertile)
  • 食事 (0.60, 0.53–0.67 for highest vs lowest tertile of modified Alternative Healthy Eating Index [mAHEI]; 23.2%, 18.2–28.9 for lowest two tertiles vs highest tertile of mAHEI)
  • waist-to-hip ratio (1.44, 1.27–1.64 for highest vs lowest tertile; 18.6%, 13.3–25.3 for top two tertiles vs lowest)
  • 心理社会的要素 (2.20, 1.78–2.72; 17.4%, 13.1–22.6)
  • 現行喫煙 (1.67, 1.49–1.87; 12.4%, 10.2–14.9)
  • 心疾患  (3.17, 2.68–3.75; 9.1%, 8.0–10.2)
  • アルコール摂取 (2.09, 1.64–2.67 for high or heavy episodic intake vs never or former drinker; 5.8%, 3.4–9.7 for current alcohol drinker vs never or former drinker),
  • 糖尿病(1.16, 1.05–1.30; 3.9%, 1.9–7.6) 


これらリスク要素は、世界中の全卒中PARの90.7%(虚血性卒中 91.5%、頭蓋内出血 87.1%)に相当
地域横断的に一致( rangeは、アフリカ 87.1%から東南アジア 97.4%)
性別 (90.6%)、年齢(55歳以下 92.2%、55歳超 90.0%)にも一致


アジア、アメリカ、ヨーロッパ、オーストラリア、中東、アフリカを含む32ヶ国の調査

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