Association of Specific Dietary Fats With Total and Cause-Specific Mortality
Dong D. Wang, et. al.JAMA Intern Med. Published online July 05, 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.2417
食由来脂肪の種類により健康への影響異なるか、十数年来の課題
2つの大規模前向きコホート、NHS、HPFS
3,439,954人年、 33,304死亡数での検討
総炭水化物と比べ食由来総脂肪量は、総死亡率と逆相関 (hazard ratio [HR] comparing extreme quintiles, 0.84; 95% CI, 0.81-0.88; P < 0.001 for trend)
総死亡率HR(各々の食由来5分位両端比較)
- 飽和脂肪酸 1.08 (95% CI, 1.03-1.14)
- 多価不飽和脂肪酸 (PUFA) 0.81 (95% CI, 0.78-0.84)
- 単価不飽和脂肪酸 (MUFA)0.89 (95% CI, 0.84-0.94)
(P < 0.001 for trend for all)
- トランス型脂肪酸 1.13 (95% CI, 1.07-1.18)
PUFA、MUFAへと等価エネルギーを飽和脂肪酸から5%置き換えると
推定死亡率減少、それぞれ、27% (HR, 0.73; 95% CI, 0.70-0.77) 、13% (HR, 0.87; 95% CI, 0.82-0.93)
ω-6 PUFA両端5分位比較総死亡率HRは、0.85 (95% CI, 0.81-0.89; P < 0.001 for trend)
ω-6 PUFA、特に、リノール酸(Linoleic acid)は、主な死因による死亡率と逆相関
海産物由来ω-3 PUFAでは、総死亡率軽度低下と相関 (HR comparing extreme quintiles, 0.96; 95% CI, 0.93-1.00; P = .002 for trend)
リノール酸の立ち位置が気になる
それと、ω3/ω6比の伝説への疑念
However, the association between total fat intake and mortality largely depends on specific types of fat. Intake of linoleic acid, the most abundant ω-6 PUFA, showed strong inverse associations with total and most cause- specific mortality, without any evidence of detrimental effects. A higher ω-6:ω-3 PUFA ratio was not associated with increased mortality, but with a slightly lower CVD and cancer mortality.
そういえば、“ω-3ドグマ”は正しいのか? 2005年 01月 21日記載してましたなぁ