http://www.health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/pdfs/scientific-report-of-the-2015-dietary-guidelines-advisory-committee.pdf
Strong and consistent evidence from RCTs and statistical modeling in prospective cohort studies shows that replacing SFA with PUFA reduces the risk of CVD events and coronary mortality.
For every 1 percent of energy intake from SFA replaced with PUFA, incidence of CHD is reduced by 2 to 3 percent. However, reducing total fat (replacing total fat with overall carbohydrates) does not lower CVD risk. Consistent evidence from prospective cohort studies shows that higher SFA intake as compared to total carbohydrates is not associated with CVD risk. DGAC Grade: Strong
では、具体的に、バターをオリーブオイルに置き換えると・・・
バター摂食高比率では、オリーブオイル食や通常食に比べ、総コレステロール、LDL増加する。しかし、中等度程度ならHDLも増加する。バター食は高コレステロール血症では考慮必要かもしれないが、正常者なら中等度では許容できるかもしれない
Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet
Am J Clin Nutr August 2015 vol. 102 no. 2 309-315
平均年齢 40.4歳、BMI 23.5、女性比率70%の対照・2重盲検ランダム化2×5週間交差食事介入試験
全エネルギーの4.5%をバター、オリーブオイルでまかなう
バター摂取はオリーブオイル摂取に比べ、総コレステロール、LDLコレステロール増加 (P <0 .05="" 0.005="" 0.05="" p="" period="" run-in="">
HDLコレステロールは run-in period に比べ増加(P < 0.05)。
TG、hsCRP、インスリン、血糖濃度において、影響差認めず
飽和脂肪酸摂取は、オリーブオイルやrun-in periodよりバター期間で高い (P < 0.0001)
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