2015年8月12日水曜日

胡椒料理連日だと寿命延長?

中華料理って、スパイスだらけだ・・・シナ料理症候群って昔は平気で訳してた気がするが、対中関係を考慮ってわけで聞かなくなった。



スパイシーフーズのアンケート調査  “During the past month, about how often did you eat hot spicy foods?”: never or almost never, only occasionally, 1 or 2 days a week, 3 to 5 days a week, or 6 or 7 days a week. The participants who selected the last three categories were further asked “When you eat spicy foods, what are the main sources of spices usually used?” (multiple choices allowed fresh chilli pepper, dried chilli pepper, chilli sauce, chilli oil, and other or don’t know).”

結局は、胡椒ベースの料理のことらしい




Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study
BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h3942 (Published 04 August 2015)

2004−2013年間の3,500,004人年 (中央値 7.2年間)
死亡 男性 11,820名、女性 8404名

スパイシーフーズカテゴリー毎、千人年あたり絶対的死亡率は、週1−2、週3−5、週6−7でそれぞれ 6.1、4.4、 4.3、 5.8
他の既知あるいは潜在的リスク要素補正後男女とも、スパイシーフーズ摂取良と総死亡率は逆相関

全コホートでは、週1回未満摂取比較にて、補正ハザード比は  0.90 (95% 信頼区間 0.84 〜 0.96)、 0.86 (0.80 to 0.92)、 0.86 (0.82 to 0.90)

スパイシーフーズ摂取週1回未満比較で、6−7日/週摂取の場合、総死亡率相対リスクは14%減少





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